2013. február 13., szerda

Omega Diatribe - Molecular Torsion

A közelmúltban volt szerencsém megismerkedni egy földönkívüli csapatta az Omega Diatribe-el. A srácok nagyon könnyen levettek a lábamról, hiszen nagyon olyan zenében utaznak, ami igazán közel áll a szívemhez. Néhány nappal ezelőtt jelent meg az új trekkjük Molecular Torsion címmel. Készül a nagylemez, jönnek az ufók, torzulnak a molekulák, mi pedig beszélgettünk. :)

Üdvözlöm azenekart itt a Blackbird Music Blogon!
Jót mosolyogtam a facebook oldalas biográfiátokon, de sajnos nem elégítette ki a kíváncsiságomat. Hogy alakult a zenekar?

Hájer: Először is köszönjük a lehetőséget! 2008-ban határoztuk el Ákossal és az akkori dobos zenésztársammal, hogy kéne csinálni valami teljesen eszehagyott, túlvilági zenét. Meg is valósult a dolog ebben az évben, bár ekkor még csak hárman írtuk a számokat és próbáltunk. Ez így is ment 2010-ig, mikor az akkori dobosunk úgy vélte, hogy más zenei pályára akarja helyezni az életét. Ákossal viszont nem akartunk tökölni, ezért rögvest nekiálltunk dobost keresni. Eljutott hozzám a hír, hogy Kaffer (Metzger Dávid) már nem dobol a Hordában, ezért azonnal írtam is neki, hogy nem-e lenne kedve nálunk szétverni a dobcájgot. Ismertük már felületesen egymást, és jó emlékeim voltak a dobjátékáról. Szerencsére kölcsönösen bejött egymásnak amit művelünk, így hamarosan le is cuccolt a próbatermünkbe.
Kaffer: Így volt, egy meghitt sörözést követően, ahol megbeszéltük, miket szeretünk, milyen zenét akarunk, (szerencsére már ott látszott az összhang) adtak nekem 2 vagy 3 feldemózott számot, hogy akkor ez lenne az. Nagyjából egy hónappal később cuccostul megérkeztem a terembe, és azt mondtuk egymásnak, hogy jó lesz ez.
Hájer: Dávid beszállását követően, az akkor még a Stopyt gitárosa ként ismert Császár Attila kezdte látogatni a próbákat, ami rövidesen állandósult. Így meglett a második gitáros is. Ennek nagyon örültem, mert már évek óta gitároztunk együtt, saját magunk szórakoztatására. Már csak egy énekes hiányzott.. Elég sok embert meghallgattunk, de sokáig nem találtuk azt a hangot amit keresünk. Súlyosabbnak éreztük az instrumentált magában, mint az adott énekes hangjával együtt. Geri beszállása a zenekarba 2011 vége felé történt meg. Őt egy közös jó barátunk által ismertem meg. Tudtam, hogy volt már köze az énekléshez, ezért bátorkodtam neki mutatni pár demót, és megkérdezni, hogy nem lenne-e kedve ordibálni alájuk. Egyértelmű igen volt a válasz. Kezdetét is vette a szövegírás... Azóta ebben a sziklaszilárd formációban létezünk.
Ákos: Azt még hozzátenném, hogy abszolút megérte a több évi keresgélés és várakozás, amit megéltünk Hájerrel. Most azt mondhatom, hogy tényleg olyan emberekkel vagyunk körülvéve a zenekarban, akik egyúttal a legjobb barátainkká is váltak.
Geri: Én is megfordultam már pár zenekarban, de most érzem azt először, hogy ennek akár hosszútávon is lehet értelme, a fejlődésünk is gyorsabban zajlik. Elég "szerencsésnek" mondhatom magam, hogy pont jó időben ismertem meg őket.


Szokták manapság a fanatikusok mondani, hogy még az "ufók" is magyarok... hehe..
Hát na, meglepődtem hogy ilyen zenekarral is lehet találkozni idehaza. Nem egy egyszerű stílus az amit képviseltek.
Kaffer:
Nem annyira kiválasztott dolog ez, hogy ráböktünk, hogy „na ezt a zenét fogjuk csinálni”. Gondolom olyan baromira senki nem lepődik meg, ha elárulom, hogy a Meshuggah elég jelentős közös pont számunkra. Nekem speciel régóta mocorgott az agyamban, hogy ez a fajta ritmusokhoz való hozzáállás, számszerkezeti felépítés valahol a súlyos zenék jövője, ez egyfajta logikus fejlődési irány, ebben az irányban vannak még feltérképezetlen területek, ilyesmit kéne csinálni. (Ahogy elnézegetem a mostanában feltűnő zenekarokat, ezt nem csak én gondolom így) Van még pár közös kedvenc a zenekarban, pl. a Tool, Pantera, Crowbar, Slayer, Slipknot, meg általánosságban főleg a 90-es évek közepére-végére jellemző modern metal zenék. Én nagyjából ezeket érzem főleg nálunk tettenérhetőnek. Szerencsére el lehet mondani, hogy egyénenként is sokféle zenét hallgatunk, amiben az ambient, drum and bass, klasszikus rock, régebbi metalzenék, (kevesebb) újabb metalzenék, black-death metal zenék mind helyet kapnak. Ezt azért tartom szerencsésnek, mert így sokféle hatás éri az egész zenét, sok íz tud keveredni. Ez nem azt jelenti, hogy pl. d’n’b ütemekre kell számítani, hanem hogy általánosan érvényes egyfajta nyitottság ránk.
Geri: A goa, a klasszikus zene és a Star Trek sem maradhat ki részemről.
Hájer: Engem már jó pár éve elkapott ez a poliritmikus irányzat. Amint az agyam átállt az efféle játékra, a 4/4-ed már iszonyú unalmas tudott lenni. Ezért feltétlenül valami hasonló irányzatú zenét szerettem volna csinálni, szélsőséges megoldásokkal. Szerencsére mindenkinek tetszett az ötlet. Az irányzat valóban nem egyszerű, ezért meg is követeli a rendszeres próbálást és felkészülést.
Csosz: Valóban mikor az ember azonosul a poliritmikával, jön az a csúnya mellékhatás, hogy a többi egyszerűbb képletű muzsika kezd kissé unalmassá, érdektelenné válni. Szerencsére mikor nálam is bekövetkezett ez a fajta agyi elváltozás a poliritmika iránt, megnyílt a lehetőség, hogy beszálljak a zenekarba őrült U.F.O.-ként horzsolni a riffeket. :) A stílus talán a "nem egyszerűsége" miatt is még kevésbé kiaknázatlan terület a metál zenében, pont ezért kihívás és öröm játszani.

Van már kint egy kis promó cuccotok és készülget is a nagylemez. Mikorra várható a megjelenés?
Kaffer:
A lemez folyamatosan készül, életjeladás céljából kint van 2 szám, amit hamarosan egy új követ és tavasz vége-nyár eleje felé tervezzük kihozni a teljes cuccot. Ez egyrészt egyfajta hangkeresés szempontjából jó, másrészt az emberek elérése miatt. Szerencsére a reakciók eddig minket igazolnak. Jelenleg is fortyog valami Hájer boszorkánykonyhájában. :)
Ákos: Volt egy olyan elhamarkodott kijelentésünk, hogy 2013 elején elkészül a lemez, de azt hiszem ehhez túlságosan is maximalisták vagyunk. Végre kezd kialakulni az a hangzás, amit elfogadhatónak találunk erre a célra. Szóval az igazságot Kaffer szavaiban találjátok. :)

Az album teljes mértékben házilag készül?
Hájer:
Igen. Szerencsére abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy bármikor tudjuk rögzíteni a kitalált dolgainkat, nem kell senkitől függnünk ilyen téren. Így a felvétel és a végleges keverés is abszolút saját kezűleg történik a szerény stúdiónkban.

Mire számíthatunk az anyagon?
Hájer:
A lemezen 10 kőkemény tétel lesz, 1-2 instrumentális átvezetővel, vagy akár intro/outro gyanánt. Ez a felvételek végén fog végleges formát önteni. A 10 szám különálló egymástól, nincs Part 1 - Part 2 megoldás. Mindegyik szám egy különféle érzelmi világot képvisel.
Kaffer: Leginkább bunkót! :) Azt azért még hozzátenném, hogy a tervek szerint CD-n és digitális formában is elérhetővé szeretnénk tenni. Hájer dédelgetett álma egy vinyl-verzió is. :)

Elég komoly grafikai világ is párosul a zenekarhoz. Érdekes lógó, betűk, szimbólumok.
Kaffer:
Az image-dolgot annyiban tartjuk fontosnak, hogy egy amúgy is tudatosan felépített koncepciót marha jól meg lehet vele fejelni, de alapnak kevés. Tehát először zene, utána image, és nem fordítva. Sajnos sokan beleesnek ebbe a hibába, itthon és külföldön is egyaránt. A miénk konkrétan a következőképp alakult: A névvel baromi sokáig gondban voltunk. Geri érkezte előtt rendszeresen két téma volt próbákról hazaúton, hogy „1. bazzeg kéne valami állat énekes, 2. bazzeg kéne valami állat név” Na jó, 3, kajákról is mindig beszéltünk :) Geri beszállása után nem sokkal ketten kitaláltuk a nevet, majd erre Ákos fejéből kipattant ez a sztori. Ez azért is tűnt jó ötletnek, mert egy vizuálisan eléggé megtámogatható valami, pluszt tudunk adni vele. Mivel szabadúszó (egyelőre inkább önképző) grafikus vagyok, adta magát, hogy a látvány-oldalért én fogok felelni, én pedig azt gondoltam, hogy ez az ufós-sci-fis-horroros világ eléggé összeegyeztethető a hangzásunkkal, és nem utolsó sorban elég sok eszehagyott hülyeséget ki lehet belőle hozni, ami mindünknek kedves. :)

Ha már a megjelenésnél tartunk, a vokalistátok Gergi, nem épp egy hétköznapi figura.
Hájer:
Nem hétköznapi zenéhez, nem hétköznapi figurák párosulnak. :) A reakciók szerintem sejthetők az átlagember szemszögéből, ám mi ezeket inkább viccesen reagáljuk le. Általában mi is kritizáljuk a kritikusokat. :)
Geri: Igen, a reakciók a már jól megszokottak, volt időm hozzájuk szokni. Igazából jókat szoktunk szakadni rajtuk, különösképpen meg annyira nem érdekel, ez ezzel jár. Arról nem is beszélve, hogy "szűrőnek" is tökéletes. Persze hozzá tartozik, hogy a mindennapjaim is egy tattoo szalonban zajlanak testmódosítóként és tetoválóként.

Elég látványos videókat tudok elképzelni a már hallottak alapján, van már tervben valami?
Kaffer:
Tervben van, de a kivitelezés még kérdéses. Én speciel szeretnék valami kicsit sztorizósabb dolgot, szóba is került már, hogy kivel, hogyan, de egyelőre a próbák és a felvételek prioritást élveznek.
Köszönjük a figyelmet! Reméljük kielégítő válaszokat tudtunk adni a kérdésekre. Akit érdekel a zenekar, a www.facebook.com/omegadiatribe linken tudja követni a történéseket.
Nemsoká újabb meglepetéssel szolgálhatunk a kíváncsi füleknek! Legközelebbi koncertjeink:
2013.02.16 - Vörös Yuk - JUDGEMENT NIGHT
2013.02.22 - R33 - ABDUSCTION NIGHT
2013.03.02 - Trafik Club
Len