2012. augusztus 8., szerda

Nagaarum ~ Oort

Úgy látszik tetszik nektek ez a lemezkritikás dolog, hiszen meglepően sokan olvastátok el a The Contortionist új albumáról szóló kis irományt is, úgyhogy most jön a folytatás. :)
A második választásom a GuilThee veszprémi mindenese által vitt Nagaarum új anyaga, ne hagyjátok ki! :)

Nagaarum - Oort 42:07
2012. Július 3.
szerzői kiadás


01. 50-100 (60-120?)
02. Fagyott állandóság
03. Vaksötét pontok
04. Szilárd köd
05. Gyújtópont és idő

Nagaarum - hörgés, szintetizátor és dob programozás, gitár, basszusgitár

Akik régebb óta olvassák a blogot, azok valószínűleg ismerik már Nagaarum munkásságát, úgyhogy ők talán nem lepődtek meg rajta hogy ismét új anyagot kaptunk tőle. Alig egy év telt el azóta hogy megjelent első alkotása, de már a negyedik lemezről beszélhetünk. Ritka termékeny művészről beszélhetünk. :)
Az ember először csodálkozhat hogy milyen kevés nóta van az albumon, de első végigpörgetés után egy csöpp hiányérzetünk sem lehet. Hasonlóan előző kritika alanyomhoz, ez a lemez is egy utazás, viszont ez sokkal célirányosabb. Most a világűrbe tartunk, az Oort-ködbe, egy üstökös hátán.
Hogy Nagaarum miért választotta ezt a témát?
"Hogy miért megint a Világűr? Hát mi más legyen? Az mindenhol ott van. És mindig ott van. A "hosszú" életünk során szinte semmit nem változik, fagyos és végtelen, de izgalmas és változatos." 
Pont mint az album maga. Hallgatás közben úgy érzed, hogy örökké szólhatna, megállás nélkül és akkor sem unnád meg. Magával ragad és beszív az űrbe.
Az előző anyaghoz képest sokkal többet hallhatunk gitárt is. A monoton doomost, néhol black-metalos riffek közt sok a gyönyörű fülbemászó harmónia, és megfordul néhány ambientes téma is. Érezhető hogy mostanság némi post-rock is megfordult a mester konyhájában. De természetesen a már megszokott, lebegős, atmoszférikus szintetizátor dallamok sem maradhattak el. Sejtelmes üveghangok, hátborzongató fémes zajok, vibrálás....
Nagyon magával ragadtak a dobtémák is. Ugyan, csak gépi dobokról van szó, nagyon kreatív, lüktető beateket hallhatunk a lemezen. Nekem nagyon tetszett.
Vokál nem igazán hallható a korongon. Néhol meg-megszólal néhány eltorzított, atrikukálatlan hang, de inkább hangszerszerepe van, mint mondanivalója. Mint egy üvöltés a távolból.
Így összességében érdekes, súlyos stílus született. Annak ellenére hogy két hét alatt készült el az album, roppant átgondolt és kiforrott munka lett.
A hangzás... mint ha Pink Floydot hallgatnék, pozitív értelemben. Talán mást nem is kell mondanom.

A Oort-ot és az előtte megjelent összes lemezt teljesen INGYEN letölthetitek az alábbi címen: 
http://www.nagaarum.com/megjelent.php?un=4

9,3/10

http://www.nagaarum.com
http://www.facebook.com/nagaarumbandLen